- A bringaklub -


 

Az Egerszegi Bringaklub és Természetjáró Sportegyesület

1996-tól a Zalaegerszeg Környezeti Kultúrájáért Alapítvány keretében a kerékpározást kedvelő városlakók munkacsoportjaként működött az Egerszegi Bringaklub, mely a városi kerékpáros közlekedés fejlesztését és elősegítését tűzte ki céljául.

A klub kerékpáros- és gyalogtúrázást kedvelő tagokkal kibővülve ebben az évben létrehozta a Zalaegerszegi Bringaklub és Természetjáró Sportegyesületet, amelynek céljai a következők:

- a biztonságos városi és túrakerékpározás megismertetése és elterjesztése,

- az épített és természeti környezet megismerése, megismertetése, védelme,

- szakmai segítségnyújtás és javaslattétel a városi kerékpárutak, valamint a megyei, regionális és országos kerékpárút-hálózatok kialakításához,

- a tagok rendszeres sportolásának, testedzésének biztosítása, az ilyen irányú igények felkeltése, kielégítése.

Egyesületünk jelenleg 39 taggal működik, de a tagság folyamatosan bővül, egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk az ilyen típusú szabadidős tevékenység iránt. Egyre többen keresnek meg bennünket a városi kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos észrevételeikkel, javaslataikkal is.

Rendszeresen szervezünk - minden hétvégére - kerékpáros, vagy gyalogtúrát, melyen minden túrázást kedvelő részt vehet. Ezeken a túrákon elsősorban megyénket, valamint a szomszédos megyéket igyekszünk a résztvevők számára bemutatni, de eljutunk Ausztriába, Szlovéniába, Horvátországba is. 2005-ben kilenc napos Duna-túrát, 2006-ban pedig Dráva-menti túrát szerveztünk, körbetekertük a Balatont is.

Együttműködünk a lenti "Mocorgók az egészségért" egyesülettel, részt veszünk az általuk rendezett programokon, valamint ők is ellátogatnak az általunk szervezettekre.

Egyesületünk a kerékpáros közlekedés fejlesztése érdekében együttműködik Zalaegerszeg Város Önkormányzatával. Közvetíti az illetékeseknek a kerékpárosok igényeit és kezdeményezi, hogy véleményezési és javaslattételi jogot kaphasson a kerékpározás feltételeit érintő kérdésekben.